Toz maskesi ülkemizde iş güvenliği alanında en çok kullandığımız kişsel koruyucu donanımlar arasında uzun ara lider konumundadır. İster isg bilincine sahip olsun ister olmasın her çalışan yada işyeri sahibi toz maskesi kullanmanın gerekliliğinin farkındadır. İnşaattan tesktil atölyesine kadar nerdeyse tüm iş alanlarında toz maskesi kullanılmaktadır. Maske kullanım oranı diğer iş güvenliği ekipmanlarına göre yüksek olsada yeterli değildir, bunun yanında bilinçsiz yanlış maske kullanımı da eklenince meslek hastalıklarının önüne geçilememektedir. En sık rastlanın meslek hatalıkları arasında solun sistemi kaynaklı hastalıklar büyük yer kaplamaktadır.
Modern yaşam şartlarında hava kirliliği, sigara kullanımı gibi etkilere birde iş yerinde zararlı kimyasalların solunması eklenince solunum sistemi adeta felc olmaktadır. Toz maskesi kullanımı en azından iş yerinde solunum sistemine tabiri caizse nefes aldırmaktadır.İlk kullanıldığından buyana toz maskeleri değişmiş gelişmiş ve çeşitlenmiştir. İlk zamanlarda tek tip toz maskeleri her için kullanılsada günümüzde her iş koluna yada iş ortamına bağlı olarak farklı toz maskesi çeşitleri bulunmaktadır. Toz maskesi seçimine gecilmeden önce ortam şartları gözden gecirlmeli, riskler belirlenmeli, bu riskler doğrultusunda toz maskesinde aranacak özellikler çıkarılmalıdır. Ekipmandeposu.com olarak doğru seçimin yapılabilmesi iş güvenliği uzmanı ile birlikte karar verilmesini öneriyoruz.
Toz maskesi koruma seviyeleri üç ana başlığa ayrılmıştır. Bunlar P1 Maske; ortamda bulununa irili ufaklı toz zerreciklerne karşı koruma, P2 Maske; tozun yanın duman koruması, P3 Maske; toz ve duman ile birlikte vürüs, mikrop gibi biyolojik tehditlere karşıda koruma sağlar. Unutulmamalıdırki toz maskesi %100 koruma sağlamaktadır. Ortamdaki toz zerreciklerinin küçüklüğü, kullanıcının nefes alma yoğunluğu gibi bir çok etkene bağlı olarak toz maskesinin koruma yüzdesi artmak yada azalmaktadır.
Toz maskesi çalışılan ortamlarda bulunan toz, duman, zehirli gaz, koku, bulaşıcı hastalık vb gibi zararlı etmenlere maruz kalmamak için kullanılır. Kullanılması gereken toz maskesini seçerken yapılan oksijen ve kimyasal gaz ölçümleri dikkate alınmalı ve uygun olan maske seçilmelidir. İnsan sağlığına zararsız toz ve nemden korunmak amacıyla FFP1 maske türü kullanılır. Bu maskenin kullanım alanları; inşaat, plastik ürün üretim alanları, atölye, tekstil vb alanlardır. İnsan sağlığına zararlı çalışma ortamlarında yani bulaşıcı hastalık riski, kimyasal içerik, ince toz, taşlama, kum gibi tehlikeli etmenlere karşı FFP2 maske türü kullanılmalıdır. Bu maskenin kullanım alanları; hayvancılık, temizlik, laboratuvar, hastane, metal işleme, boyama vb alanlardır. Domuz gribi gibi bulaşıcı hastalık taşıyan ortamlar, krom ve solvent içerikli imalathaneler, ilaç üretimi vb ortamlardan korunmak amacıyla FFP3 maske türü kullanılmalıdır. Seçilen tüm maskeler EN 149 standartlarına uygun olmalıdır. Maskeler kullanım kılavuzuna uygun olarak kullanılmalı ve saklanmalıdır. Kullanım amacına uygun maske seçiminin hayati önem taşıdığı unutulmamalıdır.
Diğer rakipleri arasından tecrübesi, becerisi, yenilikçi çalışma anlayışıyla sıyrılan ve sektörde fark yaratan şirketimiz, ihtiyaç duyduğunuz her türlü kişisel koruyucu donanımları yüksek kalite ve EN standartlarında hizmetinize sunmaktan gurur duyar.
Solunum yoluyla ciğerlere çekilen havanın içerisinde bulunan insan sağlığına zararlı olgular bulunmaktadır. Bu zararlı maddelere maruz kalanlar meslek hastalığına yakalanabilir ve birçok olumsuz duruma maruz kalabilir. Çalışma hayatımızda bu gibi durumlardan korunmak amacıyla koruyucu maske kullanmamız şarttır.
Büyüklüğü 0,5 ile 5 mikron arasında kalan toz tanecikleri insan sağlığını büyük ölçüde tehdit etmektedir. Koruyucu maskeler bu büyüklükler baz alınarak üretilir. Kullanılması gereken maske türünü belirlemek için uzman kişilerce özel cihazlar kullanılarak yapılan toz ölçüm değerlerine ihtiyaç duyulur. Bu sayede doğru filtrasyon sistemine sahip maske kullanılarak oluşabilecek hasar minimum düzeye indirgenmiş olur.
Özel işletmelerde ve üretim sektörlerinde detaylı ölçümler yapılmalıdır. Partikül çapı 0.3, 0.5, 1, 3, 5, 10 µm ve sayısı mgr/m3 olan toz tanecikleri olması halinde gerekli toz maskesi seçilmelidir. İnsan sağlığına en çok zarar veren toz büyüklüğü partikül çaplarıdır, bu nedenle teşhisi çok önemlidir.
Ventil tanımı itibari ile buhar kazanlarında basıncın istenilen seviyeyi aştığı durumlarda, normal seviyeye tekrar düşmesi için otomatik olarak açılan tahliye kapağıdır. Bu sistem aynı işleyiş prensibi ile toz maskelerine uyarlanmış olup insanın solunum borusu ve ciğerlerini koruma anlamında oldukça başarılıdır.
Burun ve ağıza takılan çeşidinin haricinde maske olarak takılan çeşidi de mevcuttur. Bir adet nefes alma ve iki adet nefes verme ventili mevcuttur. Asıl amacı alınan nefesi filtre etmek değil verilen havanın tahliyesini sağlamaktır. Ciddi derecede tehlikeli ortam koşullarında varlığını önemli derecede hissettirir, nefes verirken açılan gözeneklerden içeriye zararlı madde girişini önler. Toz maskesine oldukça konforlu bir kullanım sağlar.