En değerli organımız olan gözümüzü korumak için kullanabileceğimiz kişisel koruyucu donanımların başında iş gözlüğü gelmektedir. Farklı çalışma koşullarında farklı iş gözlükleri kullanılmaktadır. İş yerindeki tehlike türlerine ve ortamın ışık seviyesine bağlı olarak gözlük seçimi yapılmalıdır. Günümüzde her iş kolu için özelleşmiş olan yüzlerce çeşit iş gözlüğü bulunabilir, her ne kadar farklı teknik özellikleri olsa da temelde lens renklerine göre sınıflandırılmaktadırlar. Genel iş sahalarında şeffaf lense sahip iş gözlükleri kullanıldığı gibi ışık seviyesi yüksek olan yada güneşli ortamlarda siyah lensli gözlük yada ışık seviyesi düşük olan yerlerde sarı renkli lense sahip iş gözlüğü kullanılabilir. Ortamda kaynak gibi düşük dalga boylu ışık kaynağı oluşturan iş yapılıyor ise infrared ışınları engelleyici özelliği bulunan lensli iş gözlüğü kullanılmalıdır.
3M 2890 Güvenlik Gözlüğü AS/AF
3 Yorum
723,00 TL
745,79 TL
3M 2890S Güvenlik Gözlüğü AS/AF
2 Yorum
737,00 TL
819,34 TL
3M 2890SA Güvenlik Gözlüğü AF
2 Yorum
848,00 TL
941,94 TL
3M 2890A Güvenlik Gözlüğü AS/AF
2 Yorum
857,00 TL
931,60 TL
Drager X-pect 8351 Gri İş Güvenliği Gözlüğü
3 Yorum
567,00 TL
727,34 TL
Koruyucu gözlükler her ne kadar mekanik risklere karşı koruma için kullanılsa da tozlu yada kimyasal sıvı sıçrama riski bulunan mekanlarda da kullanılmaktadır. Genel olarak sınıflandıracak olursak; Çapak koruyucu (Atölye gözlüğü de denir), şeffaf koruyucu gözlük, gaz ve dumandan koruyucu, toz koruyucu, lehimci ve kaynakçı iş gözlüğü modelleri olarak sınıflandırılabilir. Dereceli gözlük kullanan çalışanların koruyucu gözlük kullanımı sorun olmaktadır. Bu durumlar için özel olarak üretilmiş olan gözlük üstü modeller bulunsa da konfor açısından sıkıntılı durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için bazı üreticiler numara iş gözlüğü modelleri üretmektedir.
Son olarak hatırlatmak isteriz ki piyasada çok ucuz modeller bulabileceğiniz gibi bu iş gözlükleri standartlardan uzak merdiven altı olarak üretilmiştir, tüm güvenlik gözlükleri CE ve EN 166 standartlarına uygun olması gerekmektedir. Koruyucu iş güvenliği gözlüğü seçimi ve dikkat edilmesi gereken hususlar Gözlerimizi korumamız gereken darbe, yüksek sıcaklık, tozlar, kimyasallar, optik radyasyon vb. riskler mevcuttur. Bu risklere maruz kalmamak için yapmamız gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz; - Gözü dış darbelere karşı korumak - Erimiş metallere, likit sıçramalara ve gaza maruz kalmasını önlemek - Tozdan korumak - Yüksek sıcaklığa maruz kalmasını önlemek - Radyasyona, elektrik akımlarına ve ultraviyole ışınlarına karşı korumak - Lazer ışınlarına maruz bırakmamak (Numaralı iş güvenliği gözlüğü) - Kullandığımız ekranlı araçların zararlarına karşı önlem almak (Bilgisayardan koruyucu gözlük) Yukarıda sıraladığımız riskler doğrultusunda maruz kalınan duruma göre uygun gözlük seçimine dikkat edilmelidir.
Koruyucu gözlükler ve yüz koruyucular hakkındaki yönetmelikte şu şekilde sınıflandırılmıştır. Koruyucu gözlükler; - Dalgıç tipi (kapalı) gözlük (toz gözlüğü) - Radyasyona ve zararlı ışınlara karşı koruyucu gözlük Yüz koruyucular; Kaynak maskesi, bareti
a) Kaynak işçileri için gözlükler Koyu ve ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu gözlüklerdir.
b) İş Güvenliği Gözlükleri (3m güneş gözlüğü) Kırılmaya dayanıklı, ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu, gelebilecek dış etkenleri önleyici özellikteki gözlüklerdir. Bu tür gözlükler genellikle askeri alanlarda ve doğa sporları alanında kullanılan gözlüklerdir.
c) Balistik Koruyucu Gözlükler (Bolle iş gözlüğü) EN 166 standartlarını sağlayan kum, toz, bilye, şarapnel parçası vb. gibi sıçrayan parçalara karşı gözü koruyan gözlüklerdir. En çok verim numaralı kullanımında sağlanır.
Göz koruma ekipmanları yapısı itibarı ile uzun ömürlü hafif dayanıklı ve görüşü net olmalıdır. Darbeye karşı dayanıklılığı, hafifliği, üretim kolaylığı ve düşük maliyeti nedeniyle göz koruma ekipmanlarının üretiminde termoplastik malzeme kullanılır. Üretilen koruyucu ekipmanlar belirlenen standartları sağlamalıdır. Gözlük lensi EN166 standartını sağlamalı ve darbe dayanıklılığı testinden tam not almalıdır. Lens üretiminde polikarbonat, anti-mist, karboglasve pvc kaplı çerçeve tercih edilir. Yapılan işe uygun lens kullanımı çok önemlidir, aksi takdirde gözümüz maruz kaldığı zararlı ışınlar veya cisimler neticesinde zarar görür ve meslek hastalığı oluşabilir. Günümüzde yaygın olarak kullandığımız ekranlı araçlarımızın zararlı ışınlarına maruz kalmamak için filtre edilmiş lensli gözlükler kullanmamız sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Yüzümüzü korumak amacıyla polyester, poliamitzytel ve deri malzemeden imal edilmiş koruyucular kullanmalıyız. Ekipmandeposu olarak satmış olduğumuz tüm göz koruyucu ürünlerimiz CE ve EN standartlarına uygundur.