İş sahalarında kafa koruması kullanan işçi veya ustalara sıklıkla rastlanır. Sürekli tehlike durumunda olmaları bu durumu sağlar. Tehlikeli ortamlarda kafa koruması kullanılması, hayati tehlikelerin önüne geçmektedir. Bu kafa korumalarından birisi sarı baret olarak bilinir. Çalışma ortamında her dakika yukarıdan düşebilecek cisimlere maruz kalma riski bulunur. Baretler, olası kazalara karşı hasar oranını en aza indirir. Çalışma ortamlarındaki çalışanların en yakın dostudur. Ülke durumuna bakıldığında ne kadar önemsenmez bir ekipman olarak görülse de, kullanımı sonucunda oluşabilecek tehlikeler karşısında ne kadar üstün koruma sağladığı işverenler tarafından işçilere aktarılmalıdır. Düşme durumları oluşan ağır yaralanmalara ek olarak, elektrik şoklarına ve diğer öngörülmesi mümkün olmayan tehlikelere karşı tam koruma sağlar. Baretler, en önemli kafa koruma ekipmanlarından birisidir. İlerleyen yıllar ile birlikte baret, el feneri, ayna ve baş ısıtıcıları gibi aksesuarlar ile donanabilir hale geldi. Çeşitli renk seçeneklerine sahiptir. Bu renkler kimlerin kullanımının uygun olduğunu belirlemeye yardımcı olur. Sarı baret, işçilerin kullanımı için uygun görülür.
Sarı baret, kullanım açısından en eski iş güvenliği ekipmanlarındandır. İşçilere özel tasarlanan baretler, yüzyıllardır kullanıcılarına hizmet etmektedir. Çoğu insan sarı baret kullanımından kaçınır. Basit bir ürün gibi görülse de çeşitli tehlikelerin önlenmesinde, daha da önemlisi can kayıplarına karşı tam koruma sağlamasıyla, vazgeçilmez iş güvenliği ürünleri arasında yerini almaktadır. Sadece uygun bareti kullanmak, tehlikeleri tamamen önlemeye yetmez. Faydalarını görebilmek için bakımının da önemsenmesi gerekir. Günlük kontrolünün yapılması önemlidir. Kırılma, çatlak ve diğer deformasyonlar durumunda baret mutlaka değiştirilmelidir. Sarı baret, düzenli olarak temizlenmelidir. Bu durum baretin aşınmasını önler. Boyalar, boya incelticiler ve çeşitli temizlik maddeleri baretin kabuğunu tehlikelere karşı zayıflatır ve elektrik direncine karşı korumayı azaltır. Güneş ışığı da baretin zarar görmesini sağlayan bir diğer etkendir. Muhafaza durumlarında mutlaka kuru ve serin yerler öncelik edinmelidir. Bareti kullanım kılavuzuna göre kullanımına dikkat edilmelidir. Herhangi bir kişiselleştirme durumuna gidilmesi, baretin koruyucu özelliğinin kaybolmasına neden olur.
Baretlerin de çeşitli kullanım özelliklerine göre sınıfları mevcuttur. Bazı çalışanlar inşaat işiyle, bazıları elektrik işleriyle uğraşır. Sınıflandırma, baretlerin çalışanları ne tür tehlikelere karşı koruyacağını belirler. Maddeler halinde sarı baret sınıfları şu şekilde belirtilebilir: E Sınıfı Sarı Baret - E Sınıfı baretlerin, elektrik tehlikelerine maruz kalma ihtimalinin yüksek olduğu ortamlar için kullanımı uygundur. Bu baretler çalışanları elektriğe karşı 20.000 volta kadar korur. G Sınıfı Sarı Baret- G Sınıfı baretler, genel olarak en çok kullanılan ve en yaygın bulunan baretlerdir. Elektriğe karşı 2200 volta kadar koruma sağlar. C Sınıfı Sarı Baret - C Sınıfı baretler, yalnızca cisimlerin çarpma tehlikelerinden korunmak için tasarlanmıştır. Elektrik çarpmalarına karşı koruma sağlamaz. C sınıfı baret, kullanıcının serin kalmasına yardımcı olmak için yerleşik deliklere sahiptir. Bu yüzden genelde sıcak fabrikalarda kullanımı yaygındır.