Gece saatlerinde, sisli yollarda insanlar görme problemleri yaşar. Bunun yanında trafiğin yoğun yaşandığı alanlar ve inşaat alanları da sorun teşkil edebilecek yerler olarak bilinir. Bu gibi durumlarda çok tehlikeli kazalar meydana gelir. Kazaların geneli araba kazaları olarak bilinmektedir. Sebepleri genel olarak çalışanların ihmalsizliğinden kaynaklanır. Sürücüler onları görmekte zorlanabilir ve kazalar bundan dolayı oluşabilir. Uygun iş güvenliği ürünlerinin kullanılmaması kazaların daha fazla artmasına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda kullanılması gereken önemli güvenlik ekipmanlarından birisi ikaz yeleği olarak bilinir. İkaz yelekleri, yüksek görünürlük ve yansıtıcı özelliklere sahip olacak şekilde üretilen iş güvenliği ürünleridir.
Kişinin bulunduğu alanlarda kolayca fark edilmesini sağlar ve olası tehlikeleri önleyerek, güvenliğin en üst düzeye çıkarılmasına yardımcı olur. Genellikle motorlu taşıt kullanan kişiler (motosikletliler), trafik polisleri, inşaat işçileri, yol çalışması yapan işçiler, demiryolu işçileri, hava limanı çalışanları, yangın işçileri ve acil durum hizmetleri çalışanları için kullanımı zorunludur. İkaz yelekleri genel olarak sarı, turuncu ve kırmızı renkte olur. Bunun sebebi diğer renklere göre daha kolay fark edilebilmesidir. Kullanım alanları, çalışma ortamına ve çalışılan endüstrinin türüne göre değişkenlik gösterir.
Belki de en önemlisi, alacağınız ürünün seçimini çalışma ortamına uygun olarak yapabilmek olacaktır. Burada ikaz yeleği seçimi nasıl olmalı, hangi etkenleri göz önünde bulundurmalı şeklindeki sorulara cevap aranacaktır. En uygun ikaz yeleğini seçmenin yolu, çalışma ortamında gündüz ve gece koşullarında optimum görünürlük sağlayacak ikaz yeleklerine yönelmek olacaktır. Giyilecek ürün konfor açısından da kullanıcıyı tatmin etmelidir. Küçük veya büyük beden olması çalışma ortamında rahatsızlık verir ve çalışma verimliliğini önemli ölçüde düşürür.
Seçilecek renk de önemli faktörlerden bir tanesidir. Doğru renk seçimi yapmak, çalışan işçilerin, diğer insanlar tarafından kolay bir şekilde fark edilmesini sağlar. Değişen hava şartları da işçiler için önemlidir. İşçiler ve işverenler, değişen hava koşullarının farkında olmalı ve işçilerin hem açık hem de yağmurlu koşullarda görülebilmesi için uygun kıyafetleri temin ettirmelidir. Günlük olarak kullanımı durumunda 6 aylık bir hizmet süresi mevcuttur. Günlük olarak kullanılmıyorsa bu süre 3 yıla kadar çıkabilir. İkaz yeleğini sürekli kontrol etmek önemlidir. Uzun süreli kullanım durumunda ürünün fiziksel açıdan iyi durumda olduğuna emin olunmalıdır. Bu yüzden ürün renginin solup solmadığına, yırtılmadığına, kirlenmediğine, aşınma ve bozulma yaşamadığına dair emin olunması gereklidir.
Çalışma alanı için doğru ikaz yeleği seçimi yapıldığından emin olunması oldukça önemlidir. İkaz yelekleri kullanım alanları, çalışılan alanda oluşabilecek güvenlik tehlikelerine karşı değişim göstermektedir. Kullanım alanlarını belirlemek için belirli sınıflar vardır. Bu sınıfların özelliklerine göre iş için uygun ekipmanın seçilmesi önemlidir. Toplamda 3 çeşit güvenlik sınıfı mevcuttur. Güvenlik tehlikesi durumları küçükten büyüğe doğru 1.Sınıf, 2.Sınıf ve 3.Sınıf olarak sıralanır. Bu sınıfların özellikleri maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir: