Gaz maskesi ihtiyaçlarınızda ekipmandeposu.com olarak en iyi marka ve bir çok hazır set ile yanınızdayız. İşinize özel gaz maskesi ve filtresini kendiniz seçebilir veya hazır setlerden dilediğinizi satın alabilirsiniz. Kullanılan binlerce çeşit kimyasal gaz ve boya kullanıldığından dolayı hangi filtreyi alacağınız konusunda zorluk yaşayabilirsiniz. Solunum koruyucu maskesi seçiminizi yapmadan önce blog yazılarımızı okuyabilir konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Daha hızlı bir çözüm için iş güvenliği uzmanlarımızı arayarak yardım talep edebilirsiniz. Ekipmandeposu .com olarak önerimiz yüz maskesi ve filtre seçiminde aceleci davranmamanız, iş güvenliği uzmanınızın yardımı ile filtre seçimi yapmanız. Nefes koruyucu maskelerde doğru filtre seçimi ile ancak etkili bir koruma sağlanabilir. Yanlış filtre seçilmiş bir koruyucu maske koruma sağlamayacaktır.
Boya maskesi yada boyacı maskesi olarak bilinen gaz maskelerinde abe1 yada abek filtre kullanılabilir. Önerimiz solunum maskelerinde toz filtreside kullanılmasıdır. Kullanılacak basit bir P1 filtre hem solunum koruyucu ekipmanın korumasına katkı sağlayacak hemde maskenin kullanım ömrünü gözle görünür bir şekilde uzatacaktır. Ortamda bulunan toz parçacıklarının filtreyi tıkaması böylece engellenmiş olacaktır. Eğer ortamda tam yüz korumayı gerektiren bir durum yok ise tam yüz gaz maskesi kullanılması istenmemelidir. Tam koruma maske çalışanı yormakta olduğu için çalışanlar tarafından kullanılması çoğu zaman es geçilmektedir. Gaz maskesi kullanım süresini optimum seviyeye çıkarmak için doğru iş için doğru gaz maskesi seçimi önemlidir. Hatta bazı durumlarda tam yüz gaz maskesi yerine gözlük ile beraber yarım yüz gaz maskesi de tercih edilebilmektedir.
3M Kömür Tozu için Maske Seti (Kazancı Kalorifer Maskesi)
4 Yorum
2.070,00 TL
2.523,79 TL
Kimyasal Nükleer Gaz Maskesi - ABEKHg-P3
5.969,00 TL
6.782,55 TL
Kaynakçı Gaz Maskesi (Duman Maskesi)
3 Yorum
3.006,00 TL
3.377,56 TL
Drager Tiner - Epoksi - Boya Maskesi Seti
3 Yorum
2.098,00 TL
2.589,73 TL
Metan Gazı Maskesi - Tam Koruma
3 Yorum
5.711,00 TL
6.207,98 TL
Gaz maskesi birçok kimyasal madde gazlarına karşı birinci solunum koruma ekipmanıdır. Formaldehit, asit, boya, tozlar gibi durumlar için gaz maskesinin kullanılması iş güvenliği açısından önem taşımaktadır. Gaz maskeleri farklı kimyasal maddeler için farklı filtre seçenekleri ile birlikte kullanılması gerekmektedir. Abek1 gibi bir filtre çoğu kimyasala karşı koruduğu gibi co, hg, no gazlarına maske filtresi uygun olmadığından koruma sağlamaz. Gaz maskelerinin yarım yüz ve tam yüz olmak üzere iki farklı çeşiti bulunmaktadır. Tam yüz kimyasal madde maskesi solunum koruyucu görevi ile birlikte yüzü de korumaktadır. Yarım yüz maskesi ise sadece solunum koruyucu olarak görev yapmaktadır. Piyasada bir çok gaz maskesi üreten firma bulunmakla beraber en çok tercih edilenler 3m ve drager marka gaz maskeleridir. Tüm ürünlerimizi ekipmandeposu.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.
Genel anlamı ile koruyucu maskeler zehirli gazlar ile havada serbest halde dolaşan maddelerin insana vereceği zararları önlemek amacıyla kullanılır. Yüze yarım bir maske gibi takılan, nefes alma ve nefes verme şeklinde iki kısımdan oluşan, nefes alma kısmında filtre bulunan hayati öneme sahip bir iş güvenlik malzemesidir.
İlk gaz maskeleri, kimyasal gaz üreten Almanlara karşı Amerika ve İngiltere tarafından üretilmiştir. Üretilen ilk maskelerde hava giriş kanalında odun kömürü bulunmakta ve bu sayede zehirli gazlar tutulabilmekte idi. İlk üretilen maskeler kullanışlılık açısından çok iyi değildi ve sadece ağızdan nefes almak için kullanılabilmekteydi. İkinci Dünya Savaşında daha kullanışlı ağız ve burundan nefes alınabilen ve kömürünün omuza asılabildiği bir maske geliştirildi. Bu maske hareket kabiliyeti açısından ilk maskeye göre çok daha başarılı idi. Daha sonra üretilen gaz maskelerinde de hava, odun kömürü ve soda-kireç buluna bir kutudan geçmekteydi. Havadaki tanecik kimyasallar içinse maskenin hava giriş kanalında keçe filtre bulunmakta idi.
Amerika 1960 yıllarında M-17 tipi bir maske üretti. Maske radyolojik ve bakteriyolojik zararlara karşı koruma sağlamaktaydı. Bu gaz maskesinde de dışta bir kutu mevcuttu. Körfez savaşında kimyasal gazlara karşı asker ve sivil halk tarafından kullanıldı ve bu koruyucu ekipmanın ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. Günümüzde ise kullanımı çok daha kolay olan maske çeşitleri üretilebildi.
İki ana kısımdan oluşur:
Maske başlığı: Görüşü engellemeyecek ve yüze tam oturacak biçimde olmalıdır. Yaz ve kış için ayrı tasarımları mevcuttur.
Süzgeç: Direk başlığa bağlıdır veya bir hortum aracılığı ile çanta içerisinde de taşınabilir. Süzgecin görevi temizlenmiş havanın teneffüs edilmesini sağlamak tır.
Süzgeç kısmı üç kısımdan meydana gelir, Bunlar:
1. Havada dolaşan tanecikleri tutan kısım.
2. Kimyasal gazları sönümleyen kömürlü yapı.
3. Asitli bileşikler ve fosgeni emen hekza metilen tetramin filtresi.
Genel kullanım alanları; madencilik, endüstri, itfaiye, arama kurtarma timleri, emniyet güçleri olarak sıralanabilir.
Maske filtresinin çalışma prensibi;
Havada bulunan zararlı maddeleri temizlemek için üç çeşit çalışma prensibi kullanır.
1- Parçacık Filtrasyonu
2- Kimyasal Reaksiyon İle Etkisizleştirme
3- Absorpsiyon veya adsorpsiyon ile etkizileştirme (Aktif Kömür)
1- Parçacık Filtrasyonu: Havada asılı bulunan parçacıkların ince gözenekli yapıya sahip ön filtreden geçememesi işlemidir. Parçacık filtresi 0,3 mikrona kadar küçük yapıya sahiptir. Bu tür filtreler biyolojik etmenlere karşı kullanılırlar.
2- Kimyasal Reaksiyon İle Etkisizleştirme: Kimyasal reaksiyon tekniğinden yararlanılan bir yöntemdir. Tehlikeli olan kimyasal madde ile gerekli olan kimyasal madde reaksiyona girer ve farklı bir maddeye dönüşür. Bu madde zehirsiz ve zararsızdır. Bu yöntem ilk olarak klorin gazından korunmak amacıyla birinci dünya savaşında kullanılmıştır.
3- Absorpsiyon veya adsorpsiyon ile etkizileştirme (Aktif Kömür): Özel teknikler kullanılarak yapısı değiştirilen kömür filtreden geçen kimyasalları tutarak zararlı maddelerin geçişini engeller. Zararlı maddeleri tutan kömürün içerisindeki karbon yapısıdır ve 1 gram kömürde 100-200 m2 karbon alanı bulunmaktadır. Karbon yüzeyi zehirli kimyasallarla tamamen kaplandığı zaman koruma özelliğini yitirir. Filtrelemede kullanılan en etkili yöntemdir.
Paylaşmış olduğumuz, gaz maskesi konusunda bilgilendirici yazımızın sizlere açıklayıcı bilgiler sağlayacağını umuyoruz. Sizlerin de paylaşmak istediği ve ya eklemek istediğiniz kısımlar, eksik gördüğünüz noktalar, daha detaylı bilgi edinmek istediğiniz daha farklı ürünler var ise yorum kısmından bize ulaşabilirsiniz. İlginize teşekkür ederiz…