Filtreli maskeler çalışanlar veya tehlikeli ortamlarda çalışan insanlar için kritik bir koruyucu donanım parçasıdır. Sizi, zararlı toz parçacıklarından, dumandan, buğulardan, gazlardan, spreylerden, buharlardan, kimyasallardan, aerosollerden ve solunum sağlığı için büyük bir risk oluşturan diğer havadaki zararlı maddeleri solumaktan korur. Bu risklere maruz kalmak sıklıkla akciğer bozukluğu, akciğer kanseri ve diğer hastalıkları gibi neden olur.
İş Sağlığı ve Güvenliği İdaresi(OSHA), tüm işverenlerin veya şirketlerin işyeri ortamlarına, işleyişine veya solunum tehlikesi oluşturabilecek süreçlere maruz kalan işçiler için bir solunum koruma programına sahip olmasını gerektirir. Bir solunum koruma cihazı seçmeden önce solunum tehlikesi tanımlanmalı ve havadaki konsantrasyonları belirlenmelidir.
Bu değerlendirme, çalışanları korumak için kullanılacak olan solunum cihazlarının türüne karar vermede çok önemlidir. Nitelikli ve deneyimli güvenlik personeli tarafından yapılmalıdır.
Solunum Çalışması Nasıl Yapılır?
Solunum maskeleri sadece zararlı partikülleri havadan filtreleyerek, havayı temizleyerek, kimyasal olarak temizleyerek veya bir dış kaynaktan temiz hava sağlayarak çalışır. Burada farklı türde solunum gözlüklü toz maskeleri ve nasıl çalışıyorlar?
Partikül Solunum Maskeleri Bunlar kullanılan en basit, en az koruyucu ve en ucuz olan solunum cihazı tipleridir. Parçacıklı solunum maskeleri sadece toz, buğu ve duman gibi havada bulunan parçacıklara karşı koruma sağlar ancak gazlar, kimyasallar ve buharlar gibi hava kaynaklı kirletici maddelere karşı herhangi bir koruma sağlamaz. Düşük riskli tehlike ortamlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Yaygın olarak N-95 filtreli yüz maskeleri veya toz maskeleri olarak bilinir, çok yakın bir yüz bakımı için tasarlanmıştır.Çoğu zaman bulaşıcı mikroplara karşı korumak için sağlık tesislerinde yaygın olarak kullanılırlar. Nefes aldıkça havadaki partikülleri temizleyerek çalışırlar.
Parçacık maskeleri hakkında bilmeniz gerekenler
Genellikle tek kullanımlıktır; Hasar görmeleri, renk değiştirmeleri veya tıkanmaları durumunda değiştirilmeleri gerekir.
Gaz Maskesi / Kimyasal Kartuş Solunum Maskeleri Hava arındırıcı respiratörler olarak da bilinir. Soluduğunuz havadaki zararlı gazları filtreleyerek veya temizleyerek çalışırlar. Genellikle bir yüz maskesi ve bir kutu veya kartuş içerirler. Yüz parçası, kayışları kullanarak kafaya sabitlenir. Kartuş, havada bulunan partikülleri çıkarmak için bir filtre ile de gelebilir.
Gaz maskeleri sadece belirli bir kimyasal veya biyolojik tehlike için doğru gaz filtresi veya kartuşla eşleştiğinde etkilidir. İşverenlerin çoğu kendi solunum koruması için satın alan bireyler için gaz maskeleri satın alan işverenler için en büyük zorluk doğru filtrenin seçilmesinde yatmaktadır.
Birden fazla kimyasal veya biyolojik tehlikeye karşı koruma sağlamak için tasarlanmış bazı kartuşlar olsa da, tüm zararlı maddelere karşı koruma sağlayan tek bedenli kartuş yoktur. Karşı karşıya olabileceğiniz potansiyel tehlikeleri belirlemek çok önemlidir, böylece gaz maskeniz için doğru kartuşları veya filtreleri seçtiğinizden emin olabilirsiniz.
Gaz maskeleri veya kimyasal kartuş maskeleri hakkında bilmeniz gerekenler
Kirletici maddelerden kurtulmak için değiştirilebilir kimyasal kutu veya kartuş kullanırlar. Doğru olanı seçebilmeniz için renk kodludurlar. Birden fazla tehlikeye karşı koruma sağlamak için birden fazla kimyasal kartuş satın almanız gerekebilir.Gözlüklü toz maskesi çeşitleri ve modelleri de mevcuttur. Powered Hava Arındırıcı Solunum Maskeleri (PAPR'ler) PAPR'ler, kullanıcının nefes alabileceği temiz havada çekmek için pille çalışan bir fan veya üfleyici kullanarak havadaki tehlikeli kirleticiler filtreleyerek çalışan solunum cihazlarıdır. Bu tip solunum cihazlarının nefes alması çok daha kolaydır, ancak beklendiği gibi çalışmak için tamamen şarj edilmiş bir bataryaya ihtiyaç duyar. Ayrıca hava temizleme kartuşları veya diğer hava temizleme maskeleri gibi filtreler de kullanırlar.
Gaz maskeleri gibi güçlü bir hava temizleme respiratörünü seçmeden önce çalışacağınız yerdeki havanın kirlenme düzeyini bilmeniz gerekir, böylece kullanmak için uygun kartuşları veya filtreleri seçebilirsiniz.
Bağımsız Solunum Aparatı (SCBA) Bu tip bir solunum aygıtı, dumanla dolu bir bina içinde veya zehirli gazla dolu bir odada olduğu gibi yaşam ve sağlık açısından tehlike arz eden alanlarda veya ortamlarda çalışırken, itfaiyeciler ve kurtarma işçileri tarafından sıklıkla kullanılır. SCBA'lar, hava geçiren basınçlı hava içerir ve bu havayı, kullanıcılara bağlı olan besleme boruları aracılığıyla kullanıcıya göndererek çalışır.
Bunlar, tek veya çift yüksek basınçlı tanklar, bir basınç regülatörü, bir yüz veya yüz conta maskesi, bir ağızlık, bağlantı boruları ve bir taşıma paketi içerir. Kendi tanklarından temiz hava sağlayarak çalıştıklarını düşünürsek, kartuş veya filtre konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Ayrıca, yüksek konsantrasyonlarda tehlikeli kimyasallara karşı koruma sağlamak için de iyidir. Ağız maskesi çeşitleri de mevcuttur.
Bağımsız solunum aparatı hakkında bilmeniz gerekenler
Yakın çevrede hava nefes almak için çok tehlikeli olduğunda, taşınabilir, basınçlı hava deposundan temiz hava sağlamak üzere tasarlanmıştır. Yarım maske veya tam yüz maskesi modelleri mevcuttur.
Özellikle çalışılan ortamda solunum maskeleri kullanmak zahmetli görünebilir ancak ne kadar küçük olursa olsun, havadaki zehirli ve tehlikeli maddeleri ve parçacıkları, doğru seçim, bakım ve solunum cihazlarının kullanılmaması durumunda kısa süreli ve uzun süreli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Filtreler Nasıl Çalışır?
Hava filtreleri, havayı arıtmak için bir veya daha fazla üç farklı teknik kullanarak çalışır
Parçacık Filtrasyonu
En yaygın kullanılan ve en kolay yöntemdir. Kimyasal veya biyolojik tehlikelere karşı koruma sağlamak için tasarlanan gaz maskelerinde ince bir parçacık filtresi kullanılır. Bu filtrelerin çoğu, 0.3 mikron kadar küçük parçacıkları kolayca filtreleyebilir. Solunum cihazlarında kullanılan partikül filtreler sonunda tıkanır ve değiştirilmesi gerekir. Tıkanmış bir filtrede nefes almak zorlaşır.
Emilim / Kimyasal Absorpsiyon
Kimyasal kirleticiler, buhar veya buğu gibi görünürler ve partikülfiltrasyon tekniği kullanılarak filtrelenemezler.
Özel üretim teknikleri, bu tip filtrelemenin, renkli veya kokulu kimyasal maddeleri emmede etkili olmasını sağlamıştır. Diğer taraftan, emme filtresi, kimyasal maddelerin karbon bazlıkimyasalları ve kloru da tutacaktır. Bazı durumlarda, bu tip filtrelerde kullanılan aktif odun kömürü, diğer kimyasal toksinler için emme kabiliyetlerini arttırmak için başka kimyasallarla da tedavi edilebilir. Bu filtreler, yaptığınız işi bitirdikten sonra değiştirilmelidir.
Kimyasal reaksiyon Bu tip filtreler birkaç kimyasalın karışmasıyla çalışır. Filtreler, belirlenen kimyasal tehlikeye tepki vermek ve etkisizleştirmek için tasarlanmış özellikli kimyasallar içerir. Tehlikeli ortamlarda çalışanlar tarafından kullanılan endüstriyel solunum cihazları için, nötralize edilmesi gereken kimyasallara bağlı olarak doğru filtrelerin seçilmesi çok önemlidir.
Farklı filtreler, amonyak ve asitler gibi belirli tehlikeler için Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü (NIOSH) standartlarına dayanan farklı renk kodlarıyla birlikte gelir.