İş yerlerinde çalışırken çalışanlara ve çevresindeki her şeye zarar verebilecek herhangi bir şeydir. Bazı sektörler için “tehlike” kavramı farklı şeyler ifade etsede iş yerinde işçiler arasında bir olay veya eylem gibi tehlikeli veya riskli olan her şeydir. Tehlikeler, kurumlar için sağlık sorunlarına, mal ve ekipman kayıplarına neden olabilir.
Tehlikeleri sınıflandırmanın ortak bir yolu vardır. Bunların hepsi tüm işyerlerinde mevcut değildir. İmalat ve üretim gibi bazı sektörlerde işçiler için risk oluşturan biyolojik ve kimyasal riskler vardır. Elektrik, radyasyon, aşırı basınç, gürültü ve manyetik alanlara maruz kalan birçok endüstride de fiziksel tehlikeler bulunmaktadır. Öte yandan, tekrar eden hareketlerin olduğu ve iş istasyonlarının gelişigüzel ayarlandığı tesislerde işbilimsel tehlikeler bulunmaktadır. Bazı işyerlerinde hapishaneler ve ıslah tesisleri gibi psiko-sosyal tehlikeler yaşanmaktadır. Ancak, tüm bu sınıflandırmalarda anlatılan işyeri tehlikeleri ile birlikte ortaya çıkan güvenlik risklerinin olduğu anlatılmaktadır. Bahsettiğimiz bu tehlikeler, bu makalenin özüdür ve aşağıda her birini açıklayacağız.
Fiziksel Riskler
Birçokları için fiziksel tehlike genel bir terimdir. Fiziksel çalışma ortamından kaynaklanan riskler: Zeminler, tesisler, duvarlar,
tavanlar vb. anlamına gelebilir. Fiziksel tehlikeler, aynı zamanda araçlar, makineler ve elektrikle çalışan makinelerle çalışmak olabilir. İş süreçleri veya belirli görevler de fiziksel tehlikelerin bulunduğu alanlar olarak nitelendirilebilir. Örneğin, işyerlerindden kaynaklanan risklere maruz kalacak mühendisler, kimyagerler, forklift sürücüleri, gıda yapıcıları, elektrikçiler, makine operatörleri, stokçular ve hatta denetçiler vardır. Tüm endüstriler arasında çok fazla fiziksel tehlike olduğunu söyleyebiliriz ancak bunu tek bir sektöre indirdiğimizde, bu tehlikeler çalışma ortamlarına özgüdür.
Düşme, Yükseklik
İş Sağlığı ve Güvenliği İdaresi’ne (OHSA) göre, işyerindeki ölümlerin yaklaşık% 14’üne neden olan kazalar ve yaralanmalar yüksek yerlerden düşmedir. Düşme nedenleri, elektrikle temas sonucunda hatalı iskele ve merdivenlerden kaynaklanır. İşçiyi dengesini bozacak herhangi bir kayma veya çökme sonucu oluşur. Öte yandan fişler, özellikle zemin, rampalar ve işyerindeki düz olmayan yüzeylerde daha düşük seviyelerde gerçekleşir. Çeşitli yaralanmalar iş yerindeki şeylerin basit bir şekilde tetiklenmesinden kaynaklanırken, çalışanlar yerde kayarak, motorlu araçlardan ve iskele veya merdivenlerde de çok fazla kaza meydana gelmektedir.
Elektriksel Tehlikeler
İşçileri, elektrik çarpmasına neden olacak ya da iş yerinde elektrik çarpmasına maruz kalmanın birçok nedeni vardır. Çoğunlukla, yırtık kablolarla doğrudan temas etmekten veya bir iletken aracılığıyla dolaylı temas etmekten kaynaklanmaktadır. OSHA tarafından işyerinde elektrik çarpması nedeniyle 70’in üzerinde ölüm olduğu bildirilmiştir. Elektrik kazaları tümü ölüme yol açmasa da ondan kaynaklanacak pek çok ağır ve genelliklede kalıcı yaralanmalara neden olur. İş yerinde, elektrik kazalarının yaygın nedenleri, eski ve yıpranmış kablolar, elektrik prizlerinin aşırı yüklenmesi, dağınık veya arızalı ekipman ve elektrikli ekipmanların kurallara uygun kullanılması.
Ateş
Yangın güvenliğini sağlamak için her kuruluşun temizlik standartlarına uyması zorunludur. Ne yazık ki, herkes böyle şartları yerine getirmez ve bu da yangına neden olan kazalara yol açar. Bu tür olaylar sadece işyeri ekipmanı, stok, diğer eşyaların ve binanın zarar görmesi anlamına gelmez; Ayrıca çalışanlar arasında yaralanmalara yol açabilir. Yangından kaçınmak için güvenlik önlemlerinin alınması çok önemlidir. Bütün binanın ilk müdahale ve acil durum sistemleri olmalıdır.
Kimyasal ve Biyolojik Tehlikeler
Kimyasal preparatlar ve biyolojik riskleri içeren faaliyetlere maruz kalmak çok tehlikelidir. Özellikle mallarını üretmek için zehirli kimyasalların kullanıldığı imalat sanayinde çalışanlar için büyük tehlike oluşturur. Bu tehlikeli maddeler son üretim aşamasında göremesek bile başka birçok şeyin üretiminde mevcuttur. Örneğin, mutfak gereçleri ve diğer ev temellerinde daha yaygındır. Bunlar, ürünleri, ekipmanları ve tesisleri temizlemek için kullanılır. Ayrıca çalışanlar arasında sağlık sorunlarına yol açabilecek zararlı dumanlar ve buharlar yayan maddelerde de tehlike vardır. Diğer yandan, biyolojik tehlikeler çoğunlukla canlı organizmaların bulunduğu işyerleriyle sınırlıdır. İnsanlara bulaşabilen belirli bakteriler, virüsler ve diğer biyolojik maddeler vardır. Fiziksel temas yoluyla bulaşanlarıda vardır.
Sağlık Tehlikeleri
Sağlıktan söz ettiğimizde, işçilerinin fiziksel refahından bahsederiz. Bu da onların cilti, gözleri, kulakları ve diğer tüm vücut kısımlarının durumunu içerir. Ancak, aynı zamanda, solunum ve kardiyovasküler sistem, sinir sistemi vb. gibi ön göremediğimiz durumların sağlık risklerinide içerir. Tehlikeler, insan vücudunun herhangi bir bölümünü etkileyebilecek çoğu işyerinde mevcuttur. Örneğin, gürültülü bir makine veya fabrika ortamı işçilerin işitme duyusuna zarar verebilir. Aynı şekilde, parlak ışıklara ve zehirli dumanlara ve buhara maruz kalmak gözlere ve buruna zarar verebilir. Zararlı kimyasal maddelere maruz kalma nedeniyle akciğerlere zarar verilmesi gibi tehlikerin yanında daha ciddi ve uzun vadeli sağlık sorunlarına da yolacabilir.
Okuduklarımızdan bir işyerinin ne kadar tehlikeli olabilceğini görebiliriz. Kazalar, sağlık sorunları ve güvenlik kaygıları için çok fazla risk vardır. Bununla birlikte, işyerinde sağlığı ve güvenliği sağlamak için tüm endüstri şirketleri tarafından takip edilmesi gereken hükümetler tarafından yapılmış kurallar zaten vardır.
Bu olumsuz durumlardan kaçınmak, şirket sahibinin ve yönetiminin sorumluluğundadır. Birincisi, çalışanların refahına öncelik vermek için açık politikalar uygulanmalıdır. Bütün işyeri, belirlenen standartlara ve sağlık ve güvenlik gereksinimlerine uygun olmalıdır. Kazaların engellenmesi neredeyse imkansız olduğunu bildiğimiz için bu gibi durumlarda acil durum müdahaleleri için kurallar bulunmalıdır. Risklerin ve oluşan hasarların periyodik olarak incelenmesi gerekir. Çalışanlar için, uygun kişisel koruyucu ekipmanla (PPE) sağlanmalı ve işyeri tehlikeleri konusunda sürekli eğitim verilmelidir. Tüm işgücünün, yüksek farkındalık düzeylerinin güvende kalmasına yardımcı olacağı için işyerinde belirtilen tüm reformlar, değişiklikler ve risklerin güncellenmesi gerekmektedir.