The New York Times’a göre 24 Ağustos’ta büyüklük 6.0 büyüklüğünde deprem oldu. Napa Vadisi, Calif’de 100’den fazla insanın yaralanmasına ve 1 milyar dolarlık ekonomik zarar meydana geldi. Deprem gece yarısında bölge sakinlerinin çoğunluğunun uykuda olduğu sırada meydana geldi. Bu deprem yoğun bir işgününün ortasında meydana gelseydi ne olurdu?
Federal Acil Durum Yönetimi Ajansı (FEMA), özellikle yüksek riskli bölgelerde bulunuyorsa, bir deprem olmadan önce ya da sonrasında uyarılması gereken işletmeleri uyarır. İşverenler, hangi risk düzeyini ele aldıklarını görmek için FEMA’nın deprem tehlikesi haritalarını kontrol edebilir. Daha sonra işyerlerini depreme hazırlamak için somut adımlar atmalılar. Depremlerden kaynaklanan yüksek maliyetli hasarlardan ve olası yaralanmalardan korunmanın en iyi yol depreme hazırlıklı olmaktır.
İşyerinizi Deprem Hazırlama
İşletmeler, insanları güvende tutmak ve işyerinde hasarı önlemek için gerekli planlara sahip olmalıdır. Bir deprem olursa ve bir şirket hazırlanmazsa, depremden sonra faaliyetlerine devam etmek çok zor olabilir. Yapılar, malzemeler ve ürünler sismik bir olay sırasında hasar alabilir ve kullanılmaz hale gelebilir. Şirket sahiplerinin şirketlerini korumak için neler yapabilir?
Binayı Hazırlamak
İşyerindeki tehlikeleri, mühendislik bilgilerini kullanarak bu tehlikeleri azaltmanın yolları hakkında konuşacağız. Bu kontroller bir makineyi veya prosesi değiştirir. Böylece tehlike doğal olarak azalır. Aynı fikir deprem tehlikelerine de uygulanabilir; Eğer bir binayı ve içini depreme karşı daha dayanıklı yaparsanız. İnsanların veya ürünlerin hasar görme ihtimali daha düşük olacaktır. İşyerini deprem için hazırlamanın iki yolu vardır: Yapısal değişiklikler ve yapısal olmayan değişiklikler.
Yapısal Değişiklikler
Eski binalar genellikle deprem standartlarını karşılamak için inşa edilmediklerinden dolayı depremde en büyük hasarı alırlar. Yine de, bir binayı sarsılmaya karşı daha dirençli hale getirmek için güçlendirmek mümkündür. Bu da işe yarayacaktır. FEMA’ya göre:
Tadilatlı binaları kullanan işyerlerinin depremlerden zarar görmemesi daha kısa iş kesintileri ve daha az stok kaybı yaşama ihtimalleri daha yüksektir.
Ancak, büyük yapısal değişikliklerin maliyetli olabileceği doğrudur. Bazı küçük işletmeler bir binayı önemli ölçüde değiştiremez. Eski binalar yeniden donatılamayacak olduğunda, önleyebildiği kadar fazla hasarı önlemek için başka önlemler de düşünülmelidir.
Bir binanın depreme dayanması için daha iyi hazırlanmış raflar, envanter, masalar ve diğer ekipman gibi yapısal olmayan bileşenlerini yapmak için pek çok küçük iş yapılabilir. Bu değişiklikler önemli bir fark yaratır. Çünkü sismik bir olay sırasında, bu nesneler, çalışanlara zarar verecek şekilde, kayabilir, devrilebilir ve düşebilir.
FEMA’nın QuakeSmart web sitesindeki ofis için aşağıdaki fikirlerden bazılarına göz atın:
- Dosyalama dolapları ve raflar duvarlara; rafların içeriğini sabitlemek için çekmeceleri ve kayışları sabitlemek için mandalları kullanın.
- Bilgisayarlara ve diğer pahalı ekipmanlara kayışları masalara bağlamak için takın.
- Tavan fanlarını güçlendirmek için kablo desteklerini kullanın.
- Resim çerçeveleri gibi kırılgan öğeleri, müze balmumu veya macun kullanarak yüzeylere sabitleyin.
Depo, birçok ürünün düşebileceği başka bir yer. Bu öneriler yardımcı olabilir:
- Civataları yere yapıştırın ve mümkünse tavana sabitleyin.
- Daha ağır ürünleri alt raflarda saklayın.
- Cam kapları kullanmaktan kaçının.
- Eşyaların kaymasını önlemek için eşyaların etrafına çıkarılabilir çitler yerleştirin.
- Tehlikeli kimyasalları saklarken özellikle dikkatli olun. Kimyasalların kapları kırılırsa birbiriyle tehlikeli şekilde reaksiyona girebilecek uyumsuz kimyasallar karışmayacak şekilde depolayın.
- Daha fazla envanter veya sarf malzemelerini, kırılmayı önlemek için daha iyi paketlenebilecekleri orijinal kaplarda saklayın.
İş yerinizi depremlere daha iyi hazırlayacak bir projeye başlamayı planlıyorsanız, hangi öğelerin düşebileceğini, devrilebileceğini veya kırılabileceğini ve bu sorunlardan bazılarını çözebilmek için bir adım atmayı deneyin.
Kişiyi Güvenli Korumak
Acil durumlarda, eğer insanlar hazırlıksızsa, yaralanma olasılığı daha yüksektir. İşverenler deprem sırasında ne yapmaları gerektiğine dair planlar yapmalı ve çalışanlar bu planlarla uyumlu şekilde etmelerini sağlamalıdır.
Genel olarak, çalışanlar “düşürmek, örtmek ve tutun” demelidir. Bir deprem sırasında hareket etmeye çalışmak genellikle yaralanmalara yol açar. Bir çalışan masada çalışırken masanın altına girmeli, başını örtmeli ve sarsıntının durmasını beklemelidir. Tesisin diğer bölgelerindeki işçiler, mümkünse bir tezgah veya masa gibi sağlam bir şeyin altına girmelidir. Bu mümkün olmadığında, çömelmeli ve kafasını korumalıdır. İşçiler her zaman pencerelerden, ışık fikstürlerinden ve parçalanabilecek başka şeylerden uzaklaşmalıdır.
Bir deprem başladığında derhal ne yapılacağı konusunda eğitim çalışanlarının ötesinde, işyerleri ayrıca ilk yardım, yangın söndürücülerin kullanımı ve sarsıntı durduktan sonra yaralılara yardımcı olabilecek kişiler de eğitmelidir. Çalışanlar yaralanabilir ve tıbbi bakıma muhtaç olabilir. Elektrik kesintileri, yangınlar depremden sonra olur.
Riskli deprem bölgelerinde yer alan işletmeler, depremler için düzenli olarak acil durum tatbikatları yapmalıdır. Uygulama olmadan, çalışanların ne yapmaları gerektiğini unuturlar. Bu tatbikatlar sırasında çalışanlar, çalışma alanlarına güvenli sığınak olabilecek iyi yerleri tespit etme edebilirler. Ayrıca, emniyetli montaj alanı tehlike geçtikten sonra insanların yeniden toplanılması gereken yer olduğunu da öğrenirler. Bu, eksik kimsenin olup olmadığını belirlemek için kullanılır.
Deprem Planı Yapın
Depremin ne zaman olacağını tahmin edemezsiniz ancak önceden plan yapabilirsiniz. Eğer işletmeler, faaliyetlerinin deprem olmadan önceye göre dayanma kabiliyeti değerlendirirse, binaların yapısını güçlendirmek, değerli eşyaları ve tehlikeli malzemeleri güçlendirmek ve işçilerin bir deprem gerçekleşmesi durumunda ne yapmaları gerektiğini tam olarak bilmelerini sağlamak için önemli adımlar atabilirler.
Napa Vadisindeki son depremde birçok işletmede önemli miktarda hasara yol açtı. Örneğin, birçok şarap imalathanesinin; kırık boruları, kırık varilleri ve dökülen şarapları temizleyerek depremden sonraki günleri bu hasarları gidermek için uğraştı.
Deprem bölgelerindeki diğer işletmeler için, önleyici tedbirlerle bu tür hasarlardan korunmanın yollarını bulmak depremden sonra iş faaliyetlerinin daha sorunsuz bir şekilde devam etmesine yardımcı olacaktır.
hava alanlarında, kazan dairesi, asansör, jeneratör odası gibi yerlerde deprem anında sistemleri devre dışı bırakacak sensör ve tertibat bulundurma zorunluluğu hangi yönetmelikte geçiyor..tşk.
2020 İzmir depreminde işyerindeydim. Son günlerde yine sismik hareketlilik devam ediyor. Konu hakkında araştırma yaparken yazınıza ulaştım. Emin olun katkınız oluyor. Bu konuda daha fazla güncel bilgi paylaşılması gerektiğini ve gündemdeki yerini koruması gerektiğini düşünüyorum. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, elinize sağlık.