İş yerlerinde yeterli ve uygun aydınlatma ölçümü yapılması yasal zorunluluk olmakla birlikte aslında kurumsal iş yerlerinin tamamı uygun aydınlatmanın faydalarının farkında olması hasebi ile bu ölçümleri yaptırmaktadır. Peki doğru aydınlatmanın ne gibi faydaları vardır?
Buna bir kaç örnek verirsek;
- Fabrikalarda üretime doğrudan olumlu etkisi vardır.
- Çalışanların performansında olumlu etkiler.
- Görünürlüğe olumlu etkisi olduğundan kaza riski bulunan materyallerin fark edilmesini kolaylaştırır.
- Mağaza, kuyumcu gibi perakende sektöründe müşteri memnuniyetini artırır. Müşterinin mağazada bulunma süresini artırdığı gibi satın alma sürecini de hızlandırır.
- Bankacılık gibi masa başı işin çoğunlukta olduğu sektörlerde çalışanın dikkatini artırır, hata yapma oranını düşürür.
- Hastanelerde yapılan uygun aydınlatma hasta psikolojisine olumlu etki yapar.
Uygun Aydınlatma Ölçümü Nasıl Yapılır?
Aydınlatma ölçümü lüxmetre adı verilen bir cihaz ile yapılır. Yapılan ölçümlerde okunan lux değeri yasa tarafından koyulan sınırlara uygun olup olmadığına bakılır. Ölçüm değeri düşük ise aydınlatma artırılması, duvarlar açık renklere boyanması veya aydınlatma temizliği gibi yüksek ise ortam aydınlatması azaltılır. Ortam aydınlatmasının düşük olması sakıncalı olduğu gibi yüksek olması da sakıncalıdır.
Ölçüm yapılırken dikkat edilmesi gerek bir değer husus ise ortam aydınlatmasının gece ve gündüz arasında farklılık gösterme olasılığıdır. Bu gibi durumlarda ölçümler gece ve gündüz olarak ayrı ayrı yapılmalıdır. Eğer gece ve gündüz aydınlatma farkı olmayan kapalı bir ortamda yapılıyor ise tek ölçüm yeterli olacaktır.
Örnek olarak bazı iş yerlerinde olması gereken minimum aydınlatma değerleri;
- Hastane muayene odalar -> 200 Lux
- Paketleme, kolileme işleri -> 300 Lux
- Mutfaklar -> 300 Lux
- Çizim yapılan ofisler -> 100 Lux