Kulaklarınız gürültüye ne kadar dayanabilir? Mesleki sağırlık, son yıllarda pek çok endüstride kulakları korumak için gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle yaygınlaşmıştır. Diğer duyu organlarında olduğu gibi işitme duyusu işverenlerin ve günlük gürültülü organizasyonlarda duyu organlarını etkilediği, duyma kaybına sebebe olduğu bilinmektedir. Kulaklar, iş yeri tehlikelerinden en çok etkilenen duyu organlarından birisidir.
Aşırı gürültü veya yüksek sesler kulaklara zarar verdiği günümüzde inkar edilmemektedir. Kulak hastalıkları, işitme bozuklukları ya da işitme kayıpları için tehlike her zaman vardır. İş güvenliği ve sağlığı idaresi (OSHA) işitme kaybının önlenmesi kulakların koruması gerektiğini savunmaktadır. İşyerinde istenmeyen gürültüye maruz kalanların% 20’den fazlasında uzun süreli ve geri dönüşü olmayan işitme kaybı yaşandığı bilinmektedir.
Çalışma ortamındaki gürültünün kulağa ne kadar zararlı olduğunu belirlemek için dikkate alınması gereken dört ana faktör vardır.
- Desibel cinsinden gürültü ne kadar yüksek?
- Bir kişinin sese maruz kaldığı sürenin uzunluğu?
- İşçinin, değişen derecelerde ses veya gürültü ile bir veya daha fazla alandaki iş rutinleri?
- İşitme duyusu açısından risk oluşturan gürültü kaynakları?
OSHA’ya göre genel kural, yüksek sesli ve gürültülü iş ortamlarında gürültüye karşı kulakların korumasının zorunlu olmasıdır. İzin verilen gürültü istisnaları, İşitme Koruma, OSHA Yayını 3074, s. 2002. İhtiyaç halinde, çalışanların iş ortamındaki gürültüye maruz kalmaları uygun bir kulaklık ile sorun çözülmelidir. Genellikle 85 desibelin üzerindeki gürültü seviyeleri yaygındır. İşverenler, işçilere çalıştıkları alanlar dahilin de sesten korunmak için kulaklık sağlamalıdır. Çoğu kuruluş zaten kişisel koruyucu ekipman(KKD)’ı düzenlemeleri ile birlikte işitme koruma programına sahiptir.
Gürültüden Korunma Ekipmanı Nedir?
İşitme koruma donanımı, işyerinde kullanıldıklarında kulakları güvende tutmak için özel olarak tasarlanmıştır. Bu tür ekipmanlar gürültüyü tamamen ortadan kaldırmaz, sadece yüksek gürültünün kulaklara verdiği yüksek sesi azaltır. Bu nedenle, işitme koruma ekipmanları üreticilerinin, yasaların gerektirdiği gibi gürültü azaltma derecelerine sahip ürünleri için hassas tasarımları vardır.
Üç Yaygın Gürültüden koruma tipi vardır?
1) Tek kullanımlık kulak tıkacı: Bu gürültüden koruma şekli, kulak kanalını bloke etmek içindir. Kolayca takılır, böylece kulaklara giren ses miktarı azalır. Kullanımdan hemen sonra atıldığı için tek kullanımlık olarak adlandırılmaktadır. Bu kulak tıkacı önceden yapılanlardandır. Bazı tipler kalıplıdır. Köpük, balmumu, silikon ve diğer kolay şekillendirilmiş materyaller halinde gelir ve böylece kulak kanalına iyi bir şekilde oturtulur. Bu kulak tıkaçları ayrıca, boyun veya kafa etrafında ince bir tel ile tutturulabilen iki ekli tıpa olan yarı-sokma tipi olarak da gelebilir. Tek kullanımlık kulaklıklar ucuzdur. Özellikle sıcak ve nemli çalışma ortamlarında kullanım uygundur.
2) Özel gürültü kulak tıkacı: Zararlı sesleri engellemek için başka bir seçenek, özel gürültü kulak tıkaçlarıdır. Daha pahalıda olsa kulak doktorları tarafından tavsiye edilir. Gürültüye maruz kalma sıklığının ayrıntılı bir incelemesinden sonra kulak durumunun ve yapısının kontrolünden sonra özel bir kulaklık yapılır. Kulaklık özel yapıldığı için bu tip kulaklıkları giyen kişi daha rahat hissedeçektir. Malzemelerin seçimi, kulak tıkaçlarını tasarlayan ve yapan kulak sağlığı uzmanı tarafından da kullanılabilir hale getirilecektir.
3) Kulaklıklar: Kulaklıklar için kullanılan malzemeler, çevrenin gürültüsünü azaltmak için yapılır. Kulaklık, her iki kulaklığın dış kısmında ses azaltıcı kısım olarak hizmet eden yastıklarla kaplamaktadır. Bir kafa bandı ile mükemmel bir şekilde sızdırmaz hale getirilmiş olan kulaklıkların, makine ve motorlarla ilgili işlemlerde gürültüyü azaltmada etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Kulaklığı Doğru Seçmek İçin dikkat edilecek noktalar nelerdir?
İşverenlerin dikkat edecekleri ilk şey kulak tıkaçlarının maliyet ve kalitesi olacaktır. Çoğunlukla, işitme bozukluklarından ve işçilerin sağlığından kaynaklanan sorumluluklardan kaynaklanan harcamaları azaltmak için işverenler doğru bilgileri elde etmek isterler. Bunu göz önünde bulundurarak, gürültüden korunma cihazlarını güvenilir markalardan almak çok önemlidir.
Doğru ürünleri güvenilir üreticilerden almak olaya son vermez. Ayrıca, markaların ve gürültüden koruma tiplerinin sağlık ve güvenlik standartlarından geçmesi gerektiği anlamına da gelmektedir. Öyleyse daima bir ürün satın almadan önce ürünlerimizin uygunluğuna detaylı bakın.
Doğru kulaklığı bulmak ve kullanmak işçilerin çalışma ortamındaki ihtiyaçlarına göre olmalıdır. Bu durumda yapılan seçim gürültüye karşı gerekli korumayı sağlayabilmeli ve işlevlevini yerine getirirken rahatlıkta sunmalıdır. Üreticilerin kullanıcılardan geri bildirim almaları ve iş sahasında gözlem yapmaları nihai kararda yardımcı olacaktır.
Kulaklıkların boyutu kişilere göre ve kullanıldıkları yere göre farklılık göstermektedir. Ayrıca, göz önünde bulundurulması gereken başka bir nokta ise kulakların sağlık koşullarına uygun olması. Kulak tıkaçlarında kullanılan bazı materyallere alerjisi olan kişiler olabilir. Sonuç olarak, tüm bu faktörler çalışanlar için gürültüden korumak için gereklidir.
Çalışanlar İçin Daha Ne Yapılabilir?
İş gücünün kulak sağlığını korumak için en iyi kararı veren tek sorumlu işçi değildir. Bir işveren veya şirket sahibi olarak, sağlıklı bir işçi sınıfı oluşturmak için daha fazlasını yapabilirsiniz. Gürültüden korunma girişiminin uygulanmasının yanı sıra, çalışanlara gürültü tehlikeleri konusunda eğitim verilmelidir.
İşgücünün yüksek sesli gürültüye daha az maruz kalması için uygun idari kontroller de yapılmalıdır. İş programındaki değişiklikler anlamına da gelebilir. Böylece yüksek sesle çalışan makineler veya ekipman sadece en az personel olduğunda çalışır. Gürültü sorununun sınırlandırılması ve oluşan gürültüden uzakta bulunması da uygulanabilecek idari değişikliklerden biridir.
Bir diğer önemli eylem, ekipman ve makineleri değiştiren mühendislik kontrolleridir. Makinalarda üretim yapılırken çalışanların gürültüden olumsuz etkilenmeyeceği şekilde yerleştirilmiş olabilir. Ses bariyerlerinin yerleştirilmesi veya gürültü kaynaklarının kapatılması, yüksek sesleri büyük ölçüde azaltacaktır. Aynı zamanda, makinelerin ve diğer ekipmanın da, çalışırken ses seviyesinin düşürülmesinde de yararlı olacaktır.
Sağlıklı bir çalışma ortamına sahip olmak, maliyet, zaman, çaba ve para ile birlikte gelir. Ama sonuçta, işçileriniz için en iyisi onların sağlıkları olacaktır. Böylece işyeri daha üretken ve verimli olur.