Gaz maskeleri ilk kullanımından bu yana çok değişmiş ve gelişmiştir. İlk zamanlarında basit karbonlu filtrelere sahip olan gaz maskeleri günümüzde çok çeşitli filtrelere ve farklı tip maske türlerine sahiptir. Gelişen maskelerle birlikte bu maskeleri belli normlar altına almak içinde standartlar geliştirilmiştir. Ülkemizde Avrupa standartları kullanıldığı için bu yazımızda EN (European Norm) standartlarından bahsedeceğiz.
Gaz Maskesi ve EN Standartları
EN136 – Tam yüz maskeler için geliştirilmiş olan standarttır. Tam yüz maskesinde sahip olması gereken ana özellikleri ifade eder. Bu çzelliklerden bazıları;
- Hava sızdırmazlık
- Sıcağa dayanım
- Temizlenebilirlik
- Maske görüş alanı
- Solunuma karşı gösterilen direnç
- Konuşma sesi geçirgenliği
EN137 – İtfayeci maskesi olarak bilinen kendinden hava neslemesi olan maskelerin minumum taşıması gereken özellikleri belirler.
EN 139 – Ağızlık yada maske ile kullanılan basınçlı hava hattına sahip solunum cihazlarında bulunması gereken minimum özellikleri belirler.
EN 140 – Yarım yüz maskesinde olması gereken asgari özellikleri belirler. EN140 standardına acil durum kaçış maskeleri ve dalış maskeleri dahil değildir.
EN 143 – Gaz maskesi gibi koruyucu solunum maskelerinin filtrelerinde kullanılan partikül tutucular için minumum gereksinimleri belirler. Üç ana kısma ayrılır.
- P1 Partikül Filtresi: Filtre performansı düşüktür. (80%)
- P2 Partikül Filtresi: Filtre performansı orta seviyededir. (94%)
- P3 Partikül Filtresi: Filtre performansı yüksektir. (99,95%)
EN 145 – Ortam havasını temizleyen kapalı devre solunum cihazlarını tanımlayan standarttır. Bu tip cihazlar solunumla oluşan karbondioksiti ortamdan uzaklaştırarak ortama temiz hava (oksijen veya oksijen/azot) gönderen cihazlardır.
EN 148-1 – Yüz maskelerinin filtre bağlanma tipleri için geliştirilmiş bir standarttır.
EN 149 – Partikül (toz maskesi gibi) maskelerinde bulunması gereken asgari özellikleri tanımlar. Acil kaçış amaçlı kullanılan maskeler bu kategoride değildir.
EN 402 – Motorlu hava beslemeli sistemlere sahip maskeler için belirlenmiş minimum özellikleri tanımlar. Bu tip maskeler açık devre solunum sistemine sahiptir.
EN 1146 – Açık devre hava sistemine sahip kaçış maskeleri için standart.
EN 1827 – Filtresi ayrılabilir olan gaz maskelerini tanımlama için kullanılır. Bu tip maskeler sadece gaz veya sadece toz için yada gaz ve toz kombine olarak kullanılabilir.
EN 12941 – Hava beslemeli filtre cihazlarının standart tanımıdır. Bu tür filtreli maskelerde filtreden geçirilen hava bir boru yardım ile başlık kısmına iletilir.
EN 12942 – Havanın bir üfleyici yardımı ile maskeye (yarım yüz veya tam yüz) iletildiği sistemlerin filtresinin minumum özelliklerini tanımlamak için kullanılır.
EN 13794 – Ortam havasından bağımsız çalışan kaçış maskelerinin asgari özelliklerini tanımlar. Bu tip maskelerde solunum yoluyla oluşan karbondioksit sistemde bulunan KO2 ile ortamdan uzaklaştırılır.
EN 14387 – Yarım yüz ve tam yüz gaz maskeleri için kullanılan filtrelerin minimum özelliklerini tanımlar. Üç farklı sınıfı ayrılmıştır;
- Class 1: Gaz ve buhar tutma kapasitesi düşük (max. 1000 ppm)
- Class 2: Gaz ve buhar tutma kapasitesi orta seviyede (max. 5000 ppm)
- Class 3: Gaz ve buhar tutma kapasitesi yüksek (max. 10000 ppm)
Merhaba ,
Yarım yüz ve tam yüz maskelerinde filtre secerken ABE fitre yeterliyken daha kapsamlı filtre almamızın bir sakıncası var mı?(Mesela ABE yerine ABEKP3R , A1B1E1K1HgP3 R D yerine ABEK2HGP3R kullanılabilir mi)
Harflerin yanında rakam olmayınca her bir harfin yanında 1 rakamı var gibi düşünülebilir miyim bazen sadece ABEK1 yazabiliyor K harfinin yanında 1 olması diğerlerinin yanında da 1 var anlamında mıdır , ABEK , A1B1K1E1 e eşit midir?
Öncelikle geç cevap yazdığımız için kusura bakmayın Can Bey.
İlk sorunuz: Daha geniş spektrumlu bir filtre kullanmanızın koruma açısından bir zararı olmaz ama hem filtre daha pahalı olacaktır hem de fazla katman yapısı kolay tıkanmasına neden olabilir. İşinize tam uyan filtre artı olarak da p1,p2,p3 gibi toz filtresi kombine edilmiş filtre kullanmanızı öneririz. (toz pedi olan filtreler daha uzun ömürlü olmaktadır)
ikinci sorunuz: 1 varmış gibi düşünebilirsiniz. Harflerin yanındaki sayılar gaz tutma kapasitesini göstermektedir. Örnek olarak A2 filtre A1 filtreye göre daha çok organik gaz tutacak ve daha uzun ömürlü olacaktır.
Merhaba Ahmet Bey, Covid-19 nedeniyle maskeler sadece iş güvenliğinin konusu değil artık. Anladığım kadarıyla gaz maskelerindeki P3 filtre ile FFP3 maskeleri aynı filtre özelliğinde (Aerosoller (parçacıklar): Tozlar, elyaflar, dumanlar, mikroorganizmalar (örn. virüsler, bakteriler, mantarlar ve bunların sporları) ve buğular). Benim merak ettiğim konu şu. Gaz maskesi filtreleri tek kullanımlık değildir, süre ve konsantrasyona göre defalarca kullanılır. Ancak eğer gaz maskesini covid-19 nedeniyle kullanmak istersek; ABEK(0-1-2-3 farketmez) P3 filtreli bir maske yi FFP3 de olduğu gibi sadece 1 kez mi kullanabiliriz? P3 gaz maske filte kullanım sayısı ile FFP3 maske kullanım sayıları arasında fark var mıdır? Varsa niye?
Kullanım sürelerindeki farkın sebebi gaz maskesi ve filtre iki ayrı parcadır. Maske filtresini kullanım bittikden sonra çıkarıp bekletebilirsiniz. Toz maskeslerin (ffp3 vs) de ise böyle bir ayırma söz konusu değil. Maske + p3 filtreyi daha uzun süre kullanabilirsiniz. Covid virüs gibi durumlar için tavsiyemiz yedek bir filtre alıp bir gün ara ile değiştirerek kullanmanız.
Merhaba Ahmet abi ben Letgo’dan GP-5 tipi gaz maskesi satın almak istiyorum ancak bazı tereddütlerim var birincisi GP-5 maskelerinin orijinal yeşil filtresinde asbest olduğunu duydum o yüzden GP-5’e uygun bir yeni nesil filtre arıyorum ancak tam bir sonuca ulaşamadım rica etsem bana ateş dumanı böcek ilacı ve tozlar için koruyacak 100 TL civarlarında bir filtre önerebilirmisin? Ayrıca bu GP-5 maskesi eski zamanlardan olduğu için tam bir koruma sağlayamayabilirmi ? Bu konularda hiç bir bilgim yok abi o yüzden detaylı bir şekilde anlatırsan çok mutlu olurum.
Bu tip eski maske kullanmanızı önermem. Drager veya 3M marka yeni nesi maske kullanmanızı tavsiye ederim. GP-5 tipi maskelerle hiç işimiz olmadı, yeni nesil filtre girişleri bu maskelere uymayacaktır.
Organize sanayi bölgesinde bulunan bir kanalizasyonda kapalı ortamda çalışan işçinin gaz maskesinin filitresinin kodu tam olarak ne olması gereklidir, benimle paylaşabilirmisiniz
Tam olarak bir kodu yok maalesef. A1B2E2K1 HG CO NO P3 gibi geniş spektrumlu bir filtre öneririm ancak sanayi bölgesi olduğu için farklı kimyasallarda ortamda olabilir. Burda önemli olan geniş spektrumlu filtre ile kullanıcının koku almaması ve işçinin devamlı gözlenmesidir.
çalıştığım fabrikada vida üretimi yapılıyor ve bu üretim sırasında makinelerde vida imalinde mekanik yağ kullanılıyor. makinelerde oluşan sıcaklık nedeniyle de yağlar buharlaşıyor ve ortama salınıyor. iş sağlığıyla ilgili olarak ne tür bir maske kullanmamız gerekir? teşekkürler.
Yağ buharı + toz gibi durumlar için abek+p1 şeklinde kombine filtre öneriyoruz.
Merhaba ahmet bey en 140 standartları maske kullanıyorız kullanım süresi veya neye göre değişimini sağlamam gerekiyor
Kullanım süresini etkileyen bir çok değişken var. Bu konu ile ilgili bir yazımızda var. Yazının linkini bırakıyorum, okuyabilirsiniz. Basitce içine koku alıyorsa maske, filtrenin değişmesi gerekmekte.
https://www.ekipmandeposu.com/blog/gaz-maskesi-filtresi-kullanim-suresi/
Merhaba internette sizden başka filtre yorumu yok sanırım.
Ben boya sektöründe çalışıyorum a1 bazen a2 karbon filtre kullanıyorum. Bunların arasındaki farkı bulamadım. Ayrıca kullanım ömürleri nedir. 3m teknik departmanı aradım derki koku ve tat gelmeye başlayınca değiştirin. Boya sektöründeki inspektörler hava ile temas ettiği andan itibaren 1 hafta ömürleri her seferinde hava ile temasını nasıl kesecez. Yanlış mı kullanıyoruz.
a1 ve a2 arasında kapasite farkı vardır. a2 daha uzun süre dayanacaktık. A2 daha iyi korur diye düşünmeyin. Maske kullanımı bitince hava almayan bir poşete veya kutuya koyulmasını tavsiye ediyoruz. Maske üzerinde bırakılan filtre hava ile teması devam ettiği için hem ömrü azalıyor hem de filtrede tutunmuş kimyasal kokusu maskeye siniyor.