Boya, çoğu kişinin en az birkaç kez denediği bir iştir. Evinizin odalarının duvarlarını veya bahçe çitinizi boyamak… Birçok acemi boyacı, profesyonellerin maliyetinden kaçınarak görevi üstlenir. Bu da nispeten basit bir görevdir.
Bununla ilgili bir sorun yoktur ancak amatörler, boyaları tutmak ve kullanmak için en güvenli yöntemlerden habersizdir. Bunların çeşitli tehlikeleri vardır.
Evde bakım veya tasarruf meraklısı iseniz, boya fırçasını tutmaktan çekinmeyin ancak her şeyin sorunsuz ve güvenli bir şekilde gittiğinden emin olmak için aşağıdaki tavsiyeleri dikkate alın.
Daima koruyu elbise giyin ve ekipmanları takın:
Gözleriniz: Boyalar, boyama esnasında fırçanızın ucundan kolaylıkla fırlar ve gözlerinize sıçrayabilir. Bu nedenle gözlerinizi gözlük veya yüz maskesi ile koruyun.
Cildiniz: Su bazlı boyalar için ellerinizi koruyacak ve temiz tutacak boya geçirmez eldivenler giymeniz akıllıca olacaktır. Solvent bazlı boyalar veya ürünler için solvente dayanıklı kimyasal eldivenleri kullanmanız önerilir.
Ciğerleriniz: Ciğerleriniz boyama sırasında da risk altındadır. Bu nedenle çalışma alanınızın iyi havalandırılmasını sağlamalısınız. Bir pencerenin açılması genelde yeterlidir. Bazı durumlarda açılabilecek bir pencere veya dış kapı yoksa bir havalandırma sistemi gerekebilir.
Farklı boyaların nasıl işlenmesi gerektiğini öğrenin:
Su bazlı boyalar ve diğerleri; beton zemin boyaları gibi solvent bazlı boyalar yaygın olarak kullanılır. Boyaları güvenle kullanmak için bilmeniz gerekenler şunlardır:
Su bazlı boyalar
Genellikle su bazlı boyaların solvent bazlı boyalara göre daha güvenlidir. Modern su bazlı boyaların dayanıklılık ve iyi renk tutma kabiliyeti ile iyi performans gösterdiğini bilmesi çok önemlidir. Aynı zamanda daha çabuk kurur. Daha az koku verir ve fırçalar tuz ruhu yerine sabun ve su ile kolayca temizlenebilir.
Solvent bazlı boyalar
Bazen solvent bazlı boyalar sadece eldeki iş için en iyisidir, ancak tüm solvent bazlı ürünler bazı tehlikeler taşır. Yani bunları kullanırken daha dikkatli olmanız gerekir. Bu ürünler serin, havalandırılan yerlerde ve çok yanıcı olduğu için ateşten uzakta depolanmalıdır. Solvent bazlı boyalara veya kaplamalara batırılmış kumaşlar aynı gerekçeyle uygun şekilde atılmalıdır. Çocukları ve hayvanları boyadığınız alandan uzak tutmak ve daha önce ayrıntılı olarak tanımlanan uygun koruyucu ekipmanları giymek de önemlidir. Kullandığınız boya üzerindeki etiket hakkında daha fazla bilgi edinmelisiniz. Boyamaya başlamadan önce bilgilerini okuyun. Boya üreticilerinden daha fazla bilgi edinilebilirsiniz. HSE, boyalar ve kaplamalarla ilgili Sık Sorulan Sorular listesi gibi pek çok faydalı bilgiye sahip olabilirsiniz. Boya işlerini yapmak için uygun bir yol olabilir. Bu tavsiyeler ile kendiniz de güvenle boya yapabilirsiniz.
Merhabalar çalıştığım işletmede departmanlara ve yetkinlikleri ne göre kullanılması gereken kkd hakkında bi araştırma yapıyorum. Örneğin boyacı inşaat ustası tesisatçı vb… kkd dolabında ve kullanması gereken malzemeler nelerdir.
KKd ler yapılan işe göre farklılık gösterecektir. Sorunuzun biraz açık uçlu olmuş. Mesela inşaat ustasının baret kullanması gerektiğini herkes bilir ama yüksekte çalışıyor ise kemer vb. taşlama yapıyor ise gözlük vb gibi kkd ler kullanması gerekir. Bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz.