Boya endüstrisi 1850 de başlamış ve günümüze kadar çok ilerleme kaydetmiştir. Boyanın endüstrileşmesi her ne kadar 19. yüzyıla kadar olmamışsa da boyanın kullanımı M.Ö 1000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Eski çağlarda kullanılan boyalar tamamen doğal kaynaklardan doğal yöntemlerle üretilmekte olduğu için sağlık açısında da zararsızdı. Günümüzde boya içerisinde çözücü (solvent), pigment, dolgu malzemeleri, bağlayıcı ve katkı maddeleri gibi çok farklı kimyasallar kullanılmaktadır. Bu maddelerin vücutta birikmesi zararlı olacağından boya maskesi kullanılması zaruridir.
Boya üretimi yapılan tesislerde yada boyama yapılan firmalarda kullanılan boyanın incelenmesi, inceleme sonucunda kullanılacak ekipman (boya maskesi, boyacı tulumu vb) seçimi yapılmalıdır. Doğru risk belirlemesi uygun koruyucu kişisel donanım seçilmesinin ilk ve en önemli aşamasıdır.
Boya Sektöründe Ana Riskler
- Kullanılan kimyasallardan kaynaklı yangınlar
- Kullanılan kimyasalların solunması ile oluşan riskler
Boya üretim sektöründe en sık karşılaşılan iş kazası patlama ve yangınlar olmaktadır. Çözücüler gibi yanıcılığı yüksek olan kimyasallar ile çalışılıyor olması yangın riskini artırmaktadır. Bu risklerin tamamen uzaklaştırılması mümkün değildir, ancak bazı kontrol yöntemleri uygulanabilir. Kullanılan çözücülerin alt patlama ve üst patlama limitleri belirlenmeli ve ortamdaki yoğunlukları devamlı kontrol edilmelidir. Çözücü gibi yüksek yanıcılığı olan kimyasalların herhangi bir ateş yada parlama olmadan kendiliğinden de ateş alabileceği unutulmamalıdır.
Boya sektöründe bir diğer önemli risk ise ortamdaki kimyasal gaz ve buharların solunmasıdır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi boya işlerinde kullanılan çoğu kimyasalın uçuculuğunun yüksek olması havadaki yoğunluğunu artırmaktadır. Havadaki bu kimyasallar zamanla birikerek bir çok meslek hastalığına ve bunlara bağlı ölümlere yol açmaktadır. Havadaki bu kimyasalları tamamen uzaklaştırmak çoğu zaman mümkün değildir. Çalışanların zararlı kimyasalları solumasını engelleyecek tek ekipmanı boya maskesi (vernik maskesi veya tiner gaz maskesi) kullanımı tek korunma yöntemi olarak kalıyor.
Boya maskesi çeşit ve fiyat olarak bir çok çeşidini piyasada rahatlıkla bulabilirsiniz. En çok tercih edilen kombinasyon 3m gaz maskesi ve drager gaz maskesi modelleri ile birlikte boyacı tulumudur. Önemli olan maske marka ve modelinden çok filtre seçimidir. Genel boya ugulamaları için A2P2 Filtre rahatlıkla kullanılabilir.