ilo, uluslararası Çalışma Örgütünün kısaltılmış halidir. İngilizce tam adı International Labour Organization dur. Merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde olan kuruluş iş sağlığı ve güvenliğini ülkelerde takip ederek bu alanda oluşturulmuş yasaları ve standartları geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Bir amacı da çalışma hayatında olan gelişmeleri takip edip iş güvenliği uygulamalarını günümüze adapte etmeye çalışmaktır. ilo nedir den sonra tarihine göz atalım.
İlo Ne Zaman, Nerde Kurulmuştur?
ilo ilk olarak 1919 yılında Versailles Barış Anlaşması sonucu Birleşmiş Milletler çatısı altında kurulmuştur. İlk kuruluş amacı insanların çalışma şartlarını uyruk ayırmaksızın iyileştirmek ve insancıl bir seviyeye ulaştırmaktır.
Türkiye İlo ya Kaç Yılında Girdi?
Türkiye ilo ya 1932 yılında girmiştir. Türkiye ilo ya girdiğinde Cumhuriyetin 9. yılı kutlanmıştı. Günümüzde ilo nun 185 sözleşmesinden 56’sını (2001 verisi) Türkiye onaylanmıştır. Bu sayı az gibi görünse de Avrupa ülkelerinin ortalaması 73, tüm Dünya ülkelerinin ortalaması ise 38 dir. 2014 Yılının Haziran ayına kadar ülkemiz ilo’da gözlemci statüsünde bulunmaktaydı, bu tarihten sonra yönetim kurulu asil üyeliğine seçilmiştir.
Hangi Ülkeler İlo Üyesi?
Birleşmiş milletler üyesi olan tüm ülkeler kendiliğinden ilo üyesi olmaktadır. Bu kapsamda tüm ülkelerde kabul edilmiş bir kuruluş olduğunu söyleyebiliriz.