Çiftlik işi tehlikeli olabilir! 2012 yılında, Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü(NIOSH)’a göre, çiftliklerde 374 iş kazası meydana geldi. Bu da endüstrinin diğer sektörlere oranla daha yüksek bir ölüm oranına sahip olduğu anlamına geliyor. Bunlara ek olarak, yaklaşık 167 çiftlik işçisi ağır şekilde yaralanmıştır.
Birçok çiftlik, İş sağlığı ve güvenliği(OSHA)’nın yetki alanına girmemektedir. Bu nedenle diğer sektörlere uygulanan katı güvenlik kuralları ve düzenlemeler, tüm tarımsal arazilerde zorunlu değildir. Güvenliğe öncelik verilmemesi gerektiği anlamına gelmez. Tam tersine çiftliklerdeki güvenliğe dikkat edilmesi gerekir. Tarım kazalarında ölen kişilerin çoğu, genç işçilerdir. Bazıları 15 yaşın altındadır.
Çiftliklerde çalışan tarım işçilerinin güvenliğine dikkat çekmek için bu hafta, Ulusal Çiftlik Güvenliği ve Sağlık Haftası düzenlenmektedir. Bu haftanın amacı, çiftliklerde çalışan insanların özellikle hasat mevsimi yaklaştığında güvenli tarım uygulamaları hakkında farkındalık yaratmaktır. Ulusal Çiftlik Güvenliği ve Sağlık Haftası için çiftliklerdeki en yaygın iş tehlikelerine ve bu tehlikeleri engelleme yollarına göz atacağız.
Tarımdaki Tehlikeler
OSHA’ya göre, çiftlik çalışması sırasında meydana gelen kazaların çoğunda makineler vardır. Genellikle traktörleri kullananlar suçludur. Tarım malzemeleri genellikle keskin ve tehlikeli olan hareketli parçalara sahiptir. Traktörler kolayca devrilebilir ve ağır yaralanmalara, ölümcül kazalara neden olabilir. Bazen traktörler karayolu kazalarına da karışırlar çünkü oldukça yavaş ilerlerler ve diğer araçlar traktörün hızını tahmin edemez ve kazaya yolacar.
Tahıl depolarındaki işçilerin tahıllardaki kimyasal(böcek ilaçları) çiftliklerdeki diğer önemli tehlikedir.
İşçiler ayrıca; toz, el aletleri, yük kaldırma, hayvan taşıma, gübre çukurları, çamur ve havuzları içeren tehlikelerin farkında olmalıdır.
Çiftlikleri Güvenli Hale Getirmek
Makinelerden korunma, kişisel koruyucu ekipmanı(PPE) ve güvenlik eğitimi gibi uygun eğitimlerin hepsi çiftlik kazalarının azaltılmasında önemli rol oynar. Tarımdaki kazalarının önlenmesine yardımcı olacak bazı güvenlik önlemlerini inceleyelim.
Makinelerden Korunma ve Çiftliklerin Bakımı
Endüstriyel çalışma ortamlarında çalışanların, makinelerin hareketli parçaları tarafından yaralanabileceği yerlerde makine koruyucu kullanmak gereklidir.
Aracı kullananı koruyan kafes, aracın devrilmesi durumunda operatörün korunmasını sağlamak için traktör üzerinde bir çerçevedir. Yuvarlanma koruma yapısı (ROPS) olduğunu düşünmelidir. (ROPS)’un kullanımı yaygındır. Traktörler genellikle düz olmayan zeminlerde çalışır. NIOSH, 2012 yılında traktörlerin sadece %59’un da (ROPS) kurulmuştur. Ancak daha fazla traktörün ROPS’u olduğunda yaralanma sayısı azalacak. Ölümden kurtulanların sayısı da artacaktır.
Çiftliklerde bulunan araçları işçiler kullanırken bir çalışanı kıstırabilecek, ezebilecek ya da başka bir şekilde yaralayabilecek herhangi bir makine parçası etrafında makine koruyucusu takmalıdır. Amaç, işçilerin yaralanacakları yerlere ulaşmalarını engellemek veya buralara çekilmelerini önlemektir.
Ek olarak, araçlar, makineler ve elektrik sistemleri için düzenli bakım çalışmaları yapılmalıdır. Her şeyi iyi durumda tutmak, kazalardan korunmak için şarttır.
Araçların ve Kişilerin Görünmesi
Herhangi bir çalışma ortamında, sürücü ve yayaların az ışıkta bile birbirlerini görmeleri önemlidir. Bu tür kazaların çoğu da çiftliklerde meydana gelir.
Tarımsal SafetyReflective bant, araçları ve tarım işçilerini daha görünür hale getirir.
Genellikle, gündüz saatlerinde iş yapmak en iyisidir. Bazen bu mümkün değildir. Bu durumlarda, her şeyi ve herkesi daha görünür hale getirmek için hem araçlarda hem de kişiler giysilerinde yansıtıcı bant kullanılabilir. Parlak güvenlik yelekleri de çiftlik işçileri tarafından giyilebilir.
İşçiler traktör gibi araçları genellikle karayollarında sürmektedir. Normal trafik genellikle çok daha hızlı hareket eder. Hava koşulları, sürücülerin traktörleri görmesini zorlaştırır. Bu nedenle traktöreün lambalarının tümünün çalışır durumda olduğundan emin olun. Traktörün yanında ikaz aracı kullanmayı düşünün. Parlak, solmayan, yavaş hareket eden araç işaretleri de çiftlik araçlarının arkasına yerleştirilmelidir.
Güvenlik İşaretleri ve Etiketleri
Çiftlikler, üretim tesisleri veya depolar kadar etiketlenmez. İşçiler muhtemelen her gün tarlaların farklı bölümlerinde çalışmaktadır. Çalıştıkları bu yerlerde güvenlik işaretleri koymak için birkaç duvar bulunmaktadır. Yine de işyerinde güvenliği artırabilmek için yapabileceğimiz birkaç şey vardır.
Tehlike oluşturabilecek yerleri ve araçları güvenlik etiketleriyle etiketleyin: Uyarı etiketleri çalışanları tehlikelere karşı uyarır ve talimat etiketleri sorunların önlenmesine yardımcı olur.
Yapabileceğiniz emniyet işaretleri: İşçilerin eşyalarını bıraktıkları veya işe başlamadan önce toplandıkları bir binaya sahipseniz, onlara güvenlik bilgilerini anlatın.
Kimyasal etiketlerinizin açık ve güncel olduğundan emin olun. Birçok çiftlik, böcek ilacı ve herbisit gibi kimyasal maddeler kullanır ve Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve diğer yönetim organları bu maddeleri düzenler.
Çalışanlarınız bu etiketleri nasıl okuyacaklarını ve bilgileri nasıl yorumlayacaklarını bilmelidir. Çiftliklerde bu kimyasalların kullanım bilgileri için EPA’nın Tarımsal İşçi Koruma Standardına bakmalıdır.
Çiftçi İşçileri İçin Güvenlik
Çiftliklerde ihtiyaç duyulan koruyucu ekipmanların çeşitliliği yapılan işe göre değişir. Güvenlik eldivenleri, botlar ve kıyafetler de dahil olmaktadır. Örneğin, kimyasal madde kullanımı belirli türden bir eldiven gerektirebilirken, ürün toplama işlemi başka bir eldiven gerektirebilir.
Bazı işler tahıl tankeri gibi tehlikeli yerlerdedir. Bir işçinin bir tahıl haznesine girmesi ve tahıl üzerinde çalışmasının ya da tahıl üzerinde durması gerektiğinde, bir vücut koşum takımı ve can simidi takması gerekir. Çünkü tahıl, işçinin dengesini bozabilir ve ya işçiyi yutabilir. İşçinin bir cankurtaran giymeden hububat tarafından yutulması durumunda, hayatta kalma şansı %20’dir.
Hava durumu işçi güvenliğinde de büyük rol oynamaktadır. Dışarısı sıcaksa, soğutma giysisine ihtiyaç olabilir. Soğuk algınlığı varsa, fazladan giysi giymeleri gerekir. Çiftlikte çalışan işçilerin hangi tipte giysi giyeceğini belirlemek için yapılacak görevlerin yanı sıra, çiftlikte çalıştıkları günün koşullarını da dikkate almaları gerekmektedir.
Giysilerin tehlikeli olmadığından emin olun: Çiftlik işçileri hareketli parçalara sahip makinelerin yakınında ise, dar giysiler giyilebilir. Bol kıyafetler, araç parçalarına takılabilir giyinmekten kaçının.
Çiftlikte Güvenlik Eğitimi
Yukarıdaki güvenlik önlemleri, çiftlik işçilerinin güvenliğini sağlamaya yardımcı olacaktır. Uygun eğitim olmaksızın, bu önlemlerin çoğu, olması gerektiği kadar etkili olmayacaktır. İşçiler, çiftlik araçlarını ve ekipmanlarını doğru bir şekilde nasıl kullanacaklarını, kimyasal kaplardaki güvenlik etiketlerini okumalarını, tehlikeli materyalleri nasıl kullanacaklarını ve kişisel koruyucu ekipmanlarını nasıl kullanacaklarını öğrenmeliler.
Bazı bölgelerdeki tarım işçileri sadece hasat veya ekim için işe alınan geçici işçilerdir. Bu durumlarda, işçiler çiftlikte kullanılan güvenlik uygulamalarına aşina olmayacaktır. İşe başlamadan önce talimatları uygun bir biçimde öğrenmeleri germektedtir.